Spremembe, ki jih doživi novorojenček ob rojstvu

Spremembe, ki jih novorojenček doživi ob rojstvu

Novorojenček ob rojstvu doživi številne spremembe. Rodi se v okolje, ki mu je bilo do sedaj popolnoma neznano. To okolje je drugačno od okolja v katerem je živel in se razvijal do rojstva.

Plodovnica

Prva sprememba, ki jo ima večina v mislih, ko pomislijo na spremembo pred in po rojstvu, je sprememba novorojenčkovega okolja. Vemo, da v maternici plod obdaja plodna voda. Ta voda plod ščiti in mu nudi varnost pred mehanskimi poškodbami ter mu omogoča gibanje. Ko se novorojenček rodi, te vode ni več, saj se rodi v zračno okolje. Zračno okolje pa s seboj prinese tudi pojav imenovan, gravitacija. Ker se je plod pred rojstvom nahajal v vodnem okolju, vpliva gravitacije ni čutil. To mu je omogočalo svobodno in lahkotno gibanje. Ob rojstvu pa kar naenkrat začuti gravitacijo, ki ga pritisne ob podlago oziroma ga vleče navzdol. Novorojenček začuti vso svojo težo, s katero se mora začeti upirati proti sili težnosti.

Dihanje

Sprememba okolja ravno tako prinese začetek respiratornega dihanja. Za začetek dihanja po rojstvu je kot plod vadil že v maternici. Seveda ne s pravim dihanjem, vendar z vadbo dihalnih gibov, ki jih bo potreboval po rojstvu. Od tega trenutka dalje postane dihanje ena izmed osnovnih in najpomembnejših funkcij, potrebnih za življenje.

Sesanje in požiranje

Zelo pomembna sprememba, ki jo prinese rojstvo, je tudi začetek sesanja in požiranja. V maternici je plod vse življenjsko pomembne snovi dobival od matere preko posteljice. Po rojstvu pa mora novorojenček začeti s samostojnim hranjenjem. Ta, za novorojenčka, življenjsko pomembna funkcija sesanja in požiranja se razvije že v maternici, med 13. in 14. tednom nosečnosti. Nato pa mora seveda še dozoreti. Ravno zato se rado zgodi, da prezgodaj rojeni otroci še ne znajo sesati, saj se sesalni refleks še ni razvil. Na funkcijo sesanja se plod v maternici pripravlja že s požiranjem plodne vode.

Telesna temperatura

V maternici je prisotna stalna telesna temperatura, ki se skoraj ne spreminja. Ta ostaja enaka in plod je na njo navajen, saj je tudi njegova telesna temperatura enaka. Ko se novorojenček rodi, ta stalna temperatura, ki ga je obdajala pred rojstvom izgine. Sprejeti mora temperaturne spremembe in začeti z ohranjanjem svoje telesne temperature. Pri ohranjanju novorojenčkove telesne temperature seveda pomagamo tudi starši, tako da ga oblečemo primerno zunanji temperaturi. Pri oblačenju ne smemo pretiravati. Skrbeti moramo, da se ne pregreje, seveda pa ga ne smemo obleči premalo, da ga ne bo zeblo. To je pomembno, saj novorojenčki še niso popolnoma zmožni uravnavati svoje telesne temperature.

Zvok

Pomembna je tudi sprememba zvoka, ki ga obdaja. Veliko staršev ima zmotno mišljenje, ko mislijo, da plod v maternici obdaja tišina in da vsi zvoki, ki jih otrok sliši, pridejo iz zunanjega sveta. Vendar se motijo. V maternici je zelo glasno in hrupno, saj se v njeni okolici in bližini vedno kaj dogaja. Zvoki, ki jih plod sliši v maternici, so zvoki prebave, šumenje krvi, ki se pretaka po žilah, sliši se bitje srca oziroma utripanje arterij, oglašanje želodca kadar smo lačne in še številni drugi zvoki. Ko se novorojenček rodi, se pravzaprav rodi v tišino.

Nič več ga ne obdajajo raznoliki zvoki materinega telesa, ki jih je bil navajen in so ga pomirjali. Po rojstvu se mora prilagoditi na drugačne zvoke, ki jih pred rojstvom ni bil vajen. Ti zvoki prihajajo iz novega okolja in jih predhodno ni slišal. Pridušili so jih drugi zvoki materinega telesa kot so plodna voda, maternica in druga tkiva, ki so ga obdajala. Znani so mu le glasovi matere in morda očeta, sestre, brata, na vse ostalo pa se mora privaditi. Še posebno na tišino.

Svetloba

Rojstvo prinese tudi svetlobo. Svetloba je za novorojenčka popolnoma nova izkušnja, saj v maternici svetlobe ni bilo. Nekateri so mnenja, da plod lahko razloči medlo svetlobo, ki proseva skozi podnevi. Pa vendar bi lahko rekli, da je v maternici temno. Čeprav novorojenček po rojstvu res ne vidi prav dobro, svetlobo vseeno dobro razloči že takoj ob rojstvu.

Vse to so spremembe, obstajajo pa še številne druge, na katere se mora novorojenček privaditi v prvih dnevih in tednih življenja. Nekateri se na njih privadijo hitro, drugi mogoče potrebujejo malo več časa. Na noben način pa se spremembam ne moremo izogniti, saj so le-te del vsakodnevnega življenja.

Članek objavljen na ringaraja.net

Deli s prijatelji:

Trenutno ste brez internetne povezave