Široko povijanje, da ali ne

Široko povijanje, da ali ne?

Od časov naših starih staršev, staršev in do danes, se je marsikaj spremenilo. In med te spremembe sodi tudi povijanje oziroma previjanje dojenčkov. Drugačne so pleničke in tudi medicina je napredovala. Je široko povijanje sploh še priporočljivo?

Če pogledamo nazaj, v prej omenjene čase, so vsi uporabljali bombažne (tetra) plenice, saj drugačnih ni bilo. Verjetno se je marsikatera mama znašla tudi na drugačen način, in za dojenčkovo ritko uporabila kakšen kos blaga, ki ni bil ravno namenjen temu. V današnjem času pa imamo na voljo res veliko izbiro pleničk iz razno raznih materialov. Če se odločite, da boste otroka povijali v tetra plenice, temu rečemo široko povijanje.

In v čem je sploh smisel širokega povijanja?

Nekateri strokovnjaki (predvsem ortopedi) še vedno zagovarjajo široko povijanje. Široko povijanje pomeni, da dve plenički (bombažni) zložite najprej vsako posebej in ju potem zložite eno na drugo, v to zavijete dojenčka in vse skupaj povijete s povijalno plenico. Vse skupaj pride precej na široko, sploh med dojenčkovimi nogicami. Ker dojenček zaradi okornih plenic med nogami, nogice težko iztegne, jih večinoma drži narazen (na široko). Večinoma so ortopedi mnenja, da taka drža nog, koristi pravilnemu razvoju kolkov, ker naj bi bil to najbolj naraven in optimalen položaj za njihov razvoj. In, če ima vaš dojenček težave s kolki, vam bo ortoped verjetno dal navodila za široko povijanje.

 Slabosti širokega povijanja

Razvojni pediatri in fizioterapevti pa se s širokim povijanjem večinoma ne strinjajo. S tem ko otroka na široko povijete, dosežete tudi to, da je otrok bolj okoren in nesvoboden v gibanju, kar pa je za njegov pravilen razvoj še kako pomembno. In tudi položaj nog in medenice, ki ga dosežete s širokim povijanjem, je monoton in več ali manj enak. Seveda, to dojenčku, ki z gibanjem nima nobenih težav ne predstavlja nobene ovire. Dojenčku, ki pa ima težave z gibanjem, tonusom, neustreznim razvojem kolkov, omenjen položaj ne pripomore k izboljšanju le tega.

Za pravilen razvoj kolkov je pomembno, da je gibanje dojenčka svobodno, neovirano, raznoliko in čim bolj spontano. To pa dosežemo s tem, da so dojenčkove nogice čim bolj proste za gibanje, saj raznolikost kvalitetnega gibanja vzpodbuja pravilen razvoj kolkov.

Verjetno je tudi za starše lažje, če otroka ne povijajo na široko, saj omenjeno povijanje zahteva veliko količino bombažnih plenic, njihovo pranje, sušenje, likanje, zlaganje … . Iz tega vidika je za starše veliko preprostejša uporaba pleničk za enkratno uporabo. Če vas skrbi, da otroku s pleničkami za enkratno uporabo ne nudite dovolj “naravne” nege, imate na tržišču tudi že eko pleničke in verjetno bi se našlo še kaj podobnega.

Moje mnenje je, da če želite otroku nuditi res najboljše, ne glede na to ali ima težave s kolki ali ne, široko povijanje odpade. Že res, da ste, oziroma smo bili verjetno še vsi, ki imamo sedaj otroke, sami poviti na široko. Vendar, včasih ni bilo izbire. Svojemu otroku pa vsak želi najboljše in glede na izbiro, ki jo imamo danes je to res mogoče. Saj je zagotavljanje možnosti kvalitetnega gibanja svojemu otroku, najboljša naložba za nadaljnje življenje.

Članek objavljen na Ringaraja.net

Deli s prijatelji:

Trenutno ste brez internetne povezave