Kaj potrebuje dojenček

Kaj potrebuje dojenček: starost 6-9 mesecev?

Dojenček v tem obdobju postaja čedalje bolj aktiven. Začne z raziskovanjem prostora okoli sebe. Za to je pomembno, da svojemu dojenčku zagotovite varno okolje za raziskovanje. To pa je tudi obdobje v katerem se bo vaš dojenček po vsej verjetnosti naučil kako se iz gibanja samostojno usede in iz sedenja ponovno preide v gibanje. Kar je pomemben korak tudi pri uporabi ustrezne opreme.

Stolček za hranjenje

Dokler se vaš dojenček ne zna samostojno usesti, ga hranite v svojem naročju. Ko pa napoči čas, ko se vaš dojenček že samostojno usede, ga iz naročja lahko prestavite v stolček za hranjenje. Stolček naj ne bo premehek. Pomembno je da ima čvrsto naslonjalo in čvrsto sedišče. Položaj stolčka naj bo tak, da otroku omogoča čim bolj pokončen položaj. Nagibanje naslona nazaj pri hranjenju nikakor ni priporočljivo. Otrok naj sedi aktivno, vzravnano in čim bolj pokončno.

Stolček za hranjenje naj ima tudi naslonjalo oziroma poličko za nogice. Dobro je, če je polička nastavljiva po višini, saj boste tako stolček lahko prilagajali z rastjo vašega otroka. V stolčku za hranjenje dojenčka ne pripenjamo s pasovi čez rame, saj to otroku odvzame aktivno držo. Položaj otrokovih kolkov, kolen in gležnjev naj bo 90 °. Bolje kot mizica pri stolčku za hranjenje je, da otroka s stolčkom posedite k vaši mizi, kjer bo jedel skupaj z ostalo družino.

Avtomobilski sedež

Prav tako kot za stolček za hranjenja velja, da ga lahko začnemo uporabljati, ko se otrok samostojno usede, enako velja tudi za avtomobilski sedež. Naslonjalo in sedišče naj bosta čvrsta in čim bolj ravna. Prehod med naslonjalom in sediščem naj bo 90 ° in naj ne bo zaobljen, kot je pri lupinici. Sedež naj ne bo preširok, da daje otroku občutek stabilnosti.

Voziček

V tem obdobju dojenčka že lahko pričnemo voziti z vozičkom v pokončnem položaju. Tudi, če se otrok še ne usede povsem samostojno, ga v vozičku lahko posedemo takrat ko vidimo, da je pri sedenju v našem naročju dovolj stabilen, da zadrži položaj. Tudi za voziček velja, naslonjalo in sedišče naj bosta udobna a hkrati dovolj čvrsta.

V sedečem položaju otroka vozimo v čim bolj pokončnem položaju ( 90 °) in ne spuščamo naslonjala v pol ležeč ali kakršen koli drug položaj, razen ležečega. Saj takrat, ko teža otrokovega telesa ne pade pravokotno na podporno ploskev, otrok ni dovolj aktiven, se ne more vzravnati od podporne ploskve in v tem položaju tudi najlažje spodnaša zadnjico naprej, kar pa je daleč od kakovostnega sedenja. S pasovi dojenčka ni potrebno pripenjati čez zgornji del trupa, pomembno je, da ga dovolj čvrsto pripnemo s pasovi okoli medenice, položaj zgornjega dela trupa naj otrok nadzoruje sam. Če tega še ni zmožen, ga v vozičku do takrat vozite v ležečem položaju. Tudi v vozičku naj bo položaj kolkov, kolen in gležnjev 90 °, kar pomeni, da mu oporo za nogice spustite navzdol.

Zobna ščetka

Ko vašemu dojenčku zrastejo prvi zobki in seveda tudi kasneje, ko jih zraste še več, je potrebno začeti s čiščenjem le teh. Pomembna je pravilna izbira zobne ščetke. Ščetka za vašega dojenčka oziroma otroka, ne sme biti predebela, del na katerem se nahajajo ščetine, naj bo čim tanjši in čim ožji. Ščetka mora biti lepo zaobljena. Ščetine naj bodo mehke, ozke in ne predolge, postavljene naj bodo največ v treh vrstah, drugače je ščetka preširoka. Električne zobne ščetke za dojenčke in otroke niso primerne.

Igrače

Igrače naj bodo v tem obdobju raznovrstne, različnih oblik, materialov, čim bolj naj vzpodbujajo dojenčkovo gibanje. Tudi zvočne igrače in pesmice bodo vedno bolj zanimive. V tej starosti bo sigurno postalo zanimivo spuščanje predmetov na tla in opazovanje kaj se z njimi zgodi. Udarjanje z dvema igračama skupaj, ali z eno ob tla, ali kaj drugega, bo prav tako postalo zabavno. Ob raziskovanju prostorov in njihove vsebine pa bo igrača hitro postala vsaka stvar, ki bo vašemu malčku prišla pod roke, tudi če ni to njen prvotni namen.

Dovolj prostora

Ker v tem obdobju dojenčki začnejo raziskovati prostor je ključnega pomena, da ga pri tem ne omejujete. Vsekakor pa mu je potrebno zagotoviti varnost. Pri raziskovanju prostorov in njihove vsebine mu poskušamo pustiti čim bolj prosto pot in ga pri tem vzpodbujati. Vsekakor pa razne stajice, ki mu prostor omejujejo, niso primerne.

Članek objavljen na ringaraja.net.

Deli s prijatelji:

Trenutno ste brez internetne povezave