Kaj potrebuje dojenček

Kaj potrebuje dojenček: starost 3-6 mesecev

Z razvojem prihajajo tudi nove stvari in oprema pri kateri je pomembno upoštevati nekaj napotkov.

Žlička

Pri starosti štirih, petih mesecev začnemo dojenčku uvajati gosto hrano. Pri uvajanju goste hrane pa je pomembna tudi izbira prave žličke. Če ste v tem trenutku pomislili na plastično žličko, naj vam povem, da plastična žlička ni ravno najboljša izbira za vašega dojenčka. Žlička naj bo kovinska in ne predebela. Pomembno je, da je dovolj plitva, saj tako dojenčku omogočite, da hrano lažje pobere iz žličke aktivno z ustnicami. Najpomembnejše pa je, naj žlička ne bo prevelika.

Za začetek naj bo žlička res majhna in primerna dojenčkovi ustni votlini. Kdaj je žlička prave velikosti boste vedeli takrat, ko bo žlička lepo sedla na jeziček med zobne vence oziroma dlesni in se ne bo ustavila na njih. Hrana iz kovinske žličke lažje zdrsi in kovina tudi prej prevzame temperaturo hrane kot plastika.

Posteljica

Pri treh mesecih, če ne že prej, je zadnji čas, da svojega dojenčka iz koška ali zibelke prestavite v otroško posteljico (60 cm x 120 cm, 70 cm x 140 cm). Saj je verjetno že prevelik oziroma ima v košku ali zibelki že zelo omejen prostor.

Ko dojenčka prestavite v večjo posteljico, mu s tem omogočite več prostora za gibanje. Tega bo v teh mesecih pospešeno začel uporabljati za obračanje iz boka na bok in iz hrbta na trebuh ter obratno. Čeprav dojenček v posteljici spi in ni aktiven tako kot v budnem stanju, vseeno potrebuje dovolj prostora. Tudi če vaš dojenček spi z vami v vaši postelji mu omogočite prostor za gibanje med spanjem.

Ležišče v posteljici naj bo dovolj čvrsto, a hkrati udobno. Nikakor pa ni zaželjeno, da bi dojenček spal na ležišču, ki je predhodno služilo že velikemu številu otrok in je temu primerno tudi obrabljeno. Če ima ležišče na sredini vdolbino, je čas za zamenjavo.

Voziček

Dojenčki so si med seboj različni in prav tako nekateri hitreje prerastejo globoko košaro vozička kot drugi. Ne glede na to kdaj boste svojega dojenčka prestavili v športni del vozička, ga nikar takoj ne posedajte. Tudi delno (45°) ne. V tem obdobju dojenček še ni pripravljen na sedeč položaj. Še posebej ne v vozičku, kjer ga dodatno obremenjujejo še tresljaji med vožnjo. Seveda pa ne bo nič narobe, če ga boste občasno v sedečem položaju držali v svojem naročju. Tako mu s svojim telesom nudite oporo in podporo tam kjer jo v tistem trenutku potrebuje. Ko opazite, da je vaš dojenček utrujen in ni več aktiven, nikar ne vztrajajte več v tem položaju, ki je za to starost še dokaj zahteven.

Igračke

Bolj ko dojenček postaja starejši, bolj ga zanima vse okoli njega. Tako bo vedno več zanimanja pokazal tudi za igračke, ki mu jih postavite okoli njega na blazini. V tej starosti bo vaš dojenček pričel s poskušanjem obračanja na bok, trebuh in kasneje nazaj na hrbet. Če ga pri tem želite vzpodbuditi, ga nikar ne omejujte z loki iz katerih visijo igračke. Tako bo vso zabavo imel pred sabo in se mu ne bo potrebno potruditi, da bi prišel do igračke. Dojenčka puščajte čim več na čvrsti nedrseči podlagi (na tleh na blazini). Igračke naj bodo takšne, da bodo vzpodbudile njegovo gibanje, raznobarvne, ne pretežke … Vendar igračke, ki lahko uidejo iz njegove pozornosti, njegovega zornega kota (žogice, valji) v tem obdobju še niso primerne. Saj še ne more za njimi in igračke ki mu uidejo iz pred oči za njega niso več zanimive.

Članek objavljen na ringaraja.net

Deli s prijatelji:

Trenutno ste brez internetne povezave