Predstavitev Baby handlinga

Kaj je to “baby handling”?

Ljudje si besedi baby handling razlagajo različno. Za večino baby handling pomeni rokovanje z dojenčkom. Se pravi različni položaji za negovanje in ukvarjanje se z otrokom oziroma dojenčkom. To je do neke mere res, vendar pomeni še veliko več kot to.

Kot prvo bi želela poudariti, da baby handling niso navodila za uporabo dojenčka, otroka. Tudi prevod baby handlinga, rokovanje z dojenčkom, nekako spominja na navodila za uporabo. Ta pa dobimo zraven gospodinjskih aparatov ali nove televizije. Bolj primeren bi bil prevod ravnanje z dojenčkom oziroma otrokom, saj se sliši veliko bolj humano in prijazno do otroka.

Individualno prilagojen Baby handling

Na splošno je baby handling velikokrat narobe razumljen. Tako kot so si dojenčki in otroci med sabo različni, se tudi handling razlikuje od otroka do otroka. Zelo pomembno je, da starši poznajo svojega otroka, ga znajo opazovati in spremljati njegov razvoj. Tako jim bo lažje res kvalitetno izvajati pravilno ravnanje s svojim otrokom.

Kadar starše poučujemo o pravilnem ravnanju z njihovim otrokom je pomembno, da jih ne seznanimo samo z nekimi osnovnimi položaji in ravnanjem. Skušamo jih poučiti o ravnanju na tak način, da ga bodo znali prilagoditi za svojega otroka.

Na splošno poznamo kar nekaj osnovnih položajev, ki pa jih mora potem vsak starš prilagoditi potrebam svojega otroka. Če vzamemo za primer držanje otroka v naročju in dva zdrava, enako stara otroka. Ker sta omenjena otroka zdrava in z normalno potekajočim razvojem, ter enake starosti, bi marsikdo predvideval, da jih v naročju lahko držimo popolnoma enako. To je seveda lahko res, lahko pa se zelo motimo. Možno je, da je eden od otrok gibalno bolj napreden od drugega. Tako je pri držanju v naročju že bolj samostojen, kot drugi otrok, ki morda še vedno potrebuje več opore in podpore.

Zakaj je pomembno poznati osnove baby handlinga, sebe in otroka?

Če bi v tem primeru posplošili situacijo, bi z nepravilnim oziroma posplošenim handlingom lahko naredili nekorist enemu ali drugemu. Prvega bi lahko s pretirano pomočjo ovirali v samostojnem gibanju. Spet drugemu pa bi lahko s pomanjkanjem oziroma ne nudenjem zadostne opore prav tako škodovali.

Kljub temu, da sta otroka enako stara, sta lahko razvojno na različnih stopnjah. Ravno zato je zelo pomembno, da se starši naučijo opaziti te razlike in da znajo osnovne položaje prilagoditi svojemu otroku. Pri pravilnem ravnanju s svojim otrokom pa je izredno pomembna tudi drža in aktivnost staršev.

Če želimo iz svojega otroka izvabiti čim več aktivnosti, samostojnega gibanja in res kvalitetne drže, moramo najprej stvari razčistiti pri sebi. Nesmiselno je pričakovati od otroka, da se bo v naročju držal vzravnano, aktivno in čim bolj samostojno, če mi sami nimamo aktivne drže in smo vsi sključeni ter “krivi”. V trenutku, ko sami popravimo svojo držo ter se aktivno držimo in ne visimo kot prazna vreča, v tistem trenutku bo otrok to začutil in prevzel to našo aktivnost nase in tudi sam bolj aktivno vzdrževal svojo držo.

Če na splošno povzamemo kaj je to baby handling. Potem lahko rečemo, da je to aktivno sodelovanje med otrokom in starši, komunikacija na vseh ravneh in medsebojno poznavanje. Baby handling ni zgolj poznavanje določenih položajev. Je način življenja, v katerega v vsaki situaciji lahko vključimo elemente baby handlinga, prilagojenega otroku in situaciji.

Članek objavljen na Ringaraja.net.

Deli s prijatelji:

Trenutno ste brez internetne povezave