Plenička in povijanje

Pleničke in povijanje

Danes si večina staršev ne zna predstavljati, da bi poleg vsega dela, ki ga s seboj prinese dojenček, morali vsak dan oprati, posušiti in zlikati ogromno količino umazanih bombažnih pleničk. Kakšna plenička je za otroka najboljša se odločijo starši.

Pleničke, takšne in drugačne, so za večino staršev potrošni material. Še ne tako dolgo časa nazaj, so pri vsaki hiši, kjer so imeli dojenčka, na vrtu visele obešene bele bombažne plenice, ki so se sušile na svežem zraku. Mame so imele s pranjem, sušenjem in likanjem teh plenic, polne roke dela.

Danes pa je slika popolnoma drugačne, in še dobro da je tako. Saj si dandanes večina staršev ne zna predstavljati, da bi poleg vsega dela, ki ga s seboj prinese dojenček, morali še vsak dan oprati, posušiti in zlikati ogromno količino umazanih bombažnih pleničk. Že v 90-tih letih prejšnjega stoletja so na trg začele prihajati pleničke za enkratno uporabo, ki so staršem zelo olajšale celoten postopek previjanja in pranja. Skozi vsa ta leta so na trg prišle različne znamke pleničk za enkratno uporabo, tudi njihov dizajn in uporabnost sta se močno izboljšala. Danes na tržišču lahko najdete res veliko in raznoliko ponudbo pleničk za najmlajše. Na voljo so iz blaga, naravnih materialov, do takih za enkratno uporabo in takih iz okolju prijaznih sestavin.

Kakšna plenička je za otroka najboljša oziroma najprimernejša pa se odločijo starši. In kaj sploh pomeni najboljša oziroma najprimernejša plenička za otroka?

Plenička in gibanje

V prvi vrsti plenička ne sme omejevati otrokovega gibanja. Dojenčku oziroma otroku moramo pustiti prosto pot za svobodno gibanje, kar pomeni, da plenička med nogami ne sme biti preširoka. Ožje ko povijemo med nogicami, več prostora in raznolikega gibanja z nogicami dopustimo otroku.

Povijanje

Otrok, ki nimajo nikakršnih težav s kolki, naj starši ne povijajo na široko. Saj se sklepne površine kolkov oblikujejo in razvijajo prav z gibanjem in ne z enoličnim in širokim položajem nog, ki ga dosežemo prav s širokim povijanjem. Tudi tistim staršem, katerih otroci imajo težave s kolki in hodijo v razvojno ambulanto na razvojno-nevrološko obravnavo, ponavadi dobijo navodila za ozko povijanje, saj se stanje kolkov dokaj hitro in dobro popravi tudi z učinkovito in dosledno izvajano razvojno-nevrološko obravnavo. Za to naj še enkrat poudarim, da je za oblikovanje in razvoj potrebna aktivnost in raznoliko gibanje otroka, ne pa pasivnost in zadrževanje enega položaja. Vendar ima pri tem seveda glavno besedo zdravnik in je potrebno upoštevati navodila zdravnika.

Plenička prav tako ne sme biti iz pretrdega materiala, saj mora biti plenička mehka in prijetna za otroško kožo. Mehka in čim tanjša plenička otroku omogoča najboljše možnosti za svobodno gibanje. Prav tako mora biti plenička zračna in otroške kože ne sme dražiti. Če ima otrok vneto kožo pod pleničkami, je mogoče potrebno zamenjati vrsto pleničk, ki jih uporabljate.

Pri povijanju otroka moramo biti pozorni tudi na to, kako čvrsto otroka povijemo. Otrok bo dobil boljši občutek stabilnosti in varnosti, če pleničko povijemo bolj na čvrsto kot pa na zelo ohlapno. Povijemo tako čvrsto, da je med trebuščkom in pleničko prostora za en prst. Še posebej je odveč strah, da ne bi povili pretesno, če imajo pleničke elastične trakove za zapenjanje. Važno je tudi, da pleničko povijemo dovolj visoko, saj s tem zopet nudimo dodatno čvrstost in stabilnost otroku.

Članek objavljen na ringaraja.net

Deli s prijatelji:

Trenutno ste brez internetne povezave