Otroška stajica

Otroška stajica

Veliko staršev se odloči za nakup, saj se jim zdi stajica uporabna, ker imajo tako otroka vedno na očeh. Vendar vsak otrok potrebuje gibanje, oziroma ima željo po gibanju. S tem ko otroka postavimo v stajico mu to onemogočimo in mu odvzamemo svobodo gibanja. V obdobju ko otrok začne raziskovati prostor je zelo pomembno, da ima to možnost. Kajti če je omejen in nima dovolj prostora, ne more začeti z raziskovanjem in ponavljati gibanja in poizkušati novih stvari.

Vpliv na razvoj dojenčka

Otroci, ki preživijo veliko časa v stajicah, velikokrat ne znajo kobacati po vseh štirih, saj za to nimajo možnosti. Taki otroci ves čas presedijo in se igrajo v sedečem položaj, saj jim starši običajno v stajico dajo polno igrač, ki pa so vse na dosegu roke. Tak otrok nima možnosti, da bi videl oddaljeno igračo, imel idejo kako bi prišel do te igrače in to idejo dejansko tudi uresničil. Otrokov interes ni v tem, da bo na miru sedel v stajici obkrožen z igračami, ali pa stal. Otrok v svojem gibanju veliko spreminja položaje, pleza, vstaja, se spušča, sedi, kobaca, hodi, … . V stajici te možnosti nima.

Neprimerna stajica

Poleg tega je velika večina stajic popolnoma neprimernih, saj nimajo trdne in nedrseče podlage, obkroža jih mrežasta ograjica in ročaji, ki visijo in so popolnoma nestabilni. Otrok se v taki stajici težko dvigne, saj se mreža, tudi če je čvrsto vpeta, upogiba in premika. Če želi vstati se mora prijeti za ročaj, ki spominja na ročaje na avtobusu. Skoraj vsak je že doživel občutek nestabilnosti, ko se v avtobusu držimo za ročaj, ki se maje sem ter tja, med tem ko stojimo. V takem primeru težko lovimo ravnotežje in smo zelo nestabilni. Enako doživlja otrok, ko se drži za ročaj v stajici.

Delno primerna stajica

Če se že odločite za nakup stajice, izberite zelo veliko, tako ki ima čvrsto podlago in ograjico, ki ni iz mreže, najbolj primerne so kakšne lesene stajice. Vendar še vedno poudarjam, da otrok rabi svobodno gibanje in ne omejevanja. Otroka položite v stajico le če morate na stranišče, na hitro v klet ali kaj podobnega in otroka ne želite pustiti brez nadzora na tleh, kjer bi se lahko kaj zgodilo. Vendar ga v tem primeru prav tako za tisti kratek trenutek lahko odložite v posteljico. Za kvaliteten razvoj vašega otroka mu pustite čim večjo svobodo gibanja.

Deli s prijatelji:

Trenutno ste brez internetne povezave