Prvi čeveljčki

Prvi čeveljčki

Kakšni čeveljčki so primerni in na kaj moramo biti pozorni. Ali je bolje kupiti anatomske čeveljčke ali tiste z ravnim podplatom?

Trdota

Za otroka vsekakor niso primerni trdi čeveljčki. Pomembno je, da je cel čevelj iz čim bolj mehkih in naravnih materialov, ki se lepo prilegajo otrokovemu stopalu. Čevelj v celoti, skupaj s podplatom, mora biti upogljiv po dolžini, širini in obeh diagonalah. Če so čeveljčki pretrdi, se le ti ne morejo prilagoditi otrokovemu stopalu. Posledično bo hoja bolj okorna in kontakt stopala s podlago ne bo potekal postopoma od pete proti prstom. Pri pretrdih čevljih, še posebej pri trdih podplatih pride peta prva na podlago, kar je v redu. Potem pa celo stopalo, do prstov na enkrat, kar pa ni več v redu, saj mora biti prehod od pete do prstov lepo postopen in tekoč.

Velikost

Pozorni moramo biti tudi na velikost čevljev. Velikokrat se zgodi, da otroku kupimo premajhne čevlje. Ko otroku čevelj obujemo je pomembno, da ga zapnemo ali zavežemo, četudi samo za preizkus. Potem ga postavimo na noge, oziroma mu rečemo, da naj vstane. Šele ko otrok prenese težo na nogo, se vidi ali je velikost primerna. Pri obremenitvi je stopalo večje kot pri sedenju, kjer stopalo ni obremenjeno s težo. Velikost čevlja naj bo taka, da je v stoječem položaju, spredaj prostora še za en prst. Ali, če v stoje potisne stopalo čisto naprej, ostane za peto prostora še za en prst. Če ne ostane nič prostora je čevelj premajhen.

Pomembno je tudi, da je čevelj pri prstih dovolj širok in ne preozek. Poudariti je potrebno tudi, da so za otroka, ki je pri hoji še nestabilen ali pa je s hojo ravno začel, boljši čevlji na vezalke kot na ježke. Čevelj z vezalkami se lažje prilagodi nogi in jo tudi bolj objame ter poskrbi za boljšo stabilnost pri hoji.

Notranjost

Pri izbiri čevljev moramo biti pozorni tudi na notranjost podplata. Če otrok nima nobenih težav z razvojem, oziroma, če zdravnik ne določi drugače, je za otroka najbolje kupiti čevlje brez stopalnih lokov. Če stopalni loki pri čevlju so, naj bodo mehki, tako da se pod težo otroka lahko prilagodijo stopalu. Anatomski vložki in trdi stopalni loki, stopalu odvzamejo aktivnost in stopalo polenijo.

Višina

Pomembna je tudi višina čevlja. Če vremenske razmere ne zahtevajo visokih čevljev, izberemo take, ki ne segajo čez gležnje. Čevlji, ki segajo čez gležnje odvzamejo ravnotežnostno odzivanje v gležnjih in dolgoročno oslabijo stabilnost gležnjev.
Če se le da,otroku ne dajemo predhodno nošenih čevljev. Saj so taki čevlji prilagojeni in shojeni po prvih nogicah, ki so jih nosile. Tako se mora otrokova noga prilagoditi na čevelj in ne čevelj na nogo, kar pa za razvoj stopal in stopalnih lokov ni dobro.

Članek objavljen v Žurnalu.

Deli s prijatelji:

Trenutno ste brez internetne povezave