Oprema in pripomčki dojenček 0-3 mesecev

Oprema in pripomočki: dojenček 0-3 mesecev

V tem najzgodnejšem obdobju dojenčka je pomembno, da mu starši damo čim boljšo osnovo za nadaljnji kakovosten razvoj.

Tolažilna dudica, cuceljčki za stekleničke

Zelo pomembna je izbira tolažilne dudice in cuceljčka. S pravilno izbiro svojemu dojenčku omogočite najboljše možnosti za nadaljnji razvoj motorike ust in ustne votline. To ključno vpliva na razvoj govora in učenje hranjenja po žlički, oziroma uvajanje goste hrane. Pri izbiri dudice in cuceljčka bodite pozorni na njihovo obliko. Kljub temu, da se že kar nekaj časa, na veliko propagira ortodontsko oblikovane dudice in cuceljčke, vam raje priporočam izbiro okroglih. Material naj bo čim mehkejši (lateks je mehkejši od silikona). Ko otroka dojite, on, z jezičkom splošči bradavico iz katere potem sesa mleko. Če vi dojenčku ponudite že ploščato dudico ali cuceljček, mu to delo odvzamete in s tem mu odvzamete tudi možnost za pravilen razvoj motorike ust in ustne votline. Pomembna je tudi velikost dudice in cuceljčka, ki naj bo primerna dojenčkovi starosti.

Pleničke

Bombažne, bambusove, take za enkratno uporabo, … niti ni pomembno iz česa so, pomembno je, da so čim tanjše in da z veliko blaga med nogicami ne motijo dojenčkovega gibanja. Morda so zaradi tega najprimernejše take za enkratno uporabo, ki naj bodo res čim tanjše in čim bolj mehke. Če dobite plenice iz tekstila, ki so zelo mehke in tanke, potem tudi s tem ni nič narobe. Če že uporabljate take pleničke, potem jih povijte čim bolj na ozko. Saj čim bolj raznovrstno gibanje in prosta pot le temu, vpliva na pravilen razvoj kolkov. Zato naj bo izbira pravih pleničk premišljena in ne le modna muha.

Voziček

Dojenček v prvih treh mesecih zagotovo potrebuje voziček z globoko košaro, ne glede na to ali se je rodil poleti ali pozimi. Kajti globoka košara, ne nudi zgolj zaščite pred raznimi vremenskimi vplivi, temveč naj dojenčku nudi tudi čvrsto ravno podlago, ki je pomembna za dojenčkov nadaljnji razvoj. Pomembno je da je košara tudi dovolj prostorna. Voziček naj bo dovolj stabilen

Igralna blazina

Veliko boljše kot razni ležalniki, gugalniki in počivalniki je, da svojega dojenčka, kadar je buden odložite na igralno blazino, na tleh. Blazina naj bo narejena iz nedrsečega materiala, dovolj čvrsta pa vendar toliko mehka, da se na njej ne more poškodovati. Igračke razprostremo okoli dojenčka in mu s tem damo vzpodbudo za gibanje. Kadar je dojenček na tleh na blazini, se mu lahko pridružimo in spustimo k njemu na blazino. Nobene potrebe ni, da bi dojenčka vedno dvigovali v naročje.

Igračke

V tem prvem obdobju se dojenček sam ne bo kaj dosti igral. Bolj kot to, ga boste z igračkami zabavali vi. V tem prvem obdobju, dojenčki, najlažje opazijo igračke in predmete močnih kontrastnih barv, kot so, modro-rumena, rdeče-zelena, črno-bela kombinacija. Veliko bolj kot vid je pri novorojenčkih razvit sluh, kar nam logično pove, da bo novorojenček bolje reagiral na zvočne igračke, vendar imajo raje nizke kot visoke tone. Kasneje, ko vaš dojenček začenja s prijemanjem je najbolje, če mu ponudite kakšen lahek in ne prevelik obroček ali pa kakšno ropotuljico, ki naj bo ravno tako čim lažja in primerna za prijem z malimi ročicami.

Članek objavljen na ringaraja.net

Deli s prijatelji:

Trenutno ste brez internetne povezave