Vadba za dojenčka od enega meseca starosti do obračanja dojenčka

Razvoj dojenčka v obdobju od enega meseca starosti do obračanja dojenčka

To obdobje, od enega meseca starosti do obračanja dojenčka, je obdobje velikih sprememb in prilagajanj.  Začne se spoznavanje svojega telesa, usklajevanje gibanja in pridobivanje različnih izkušenj na vseh področjih razvoja.

Dojenčkovi možgani v tem obdobju so še precej nezreli in se še zdaleč niso dokončno oblikovali. Zato moramo vedeti, da pravilno ravnanje in primerna razvojno gibalna vadba za dojenčka, lahko ogromno pripomoremo h kvaliteti dojenčkovega gibalnega razvoja.

Gibanje dojenčka, novorojenčka

Samo gibanje v obdobju novorojenčka, malega dojenčka, je še zelo neusklajeno. Gibi so veliki, med seboj nepovezani in si sledijo kot verižna reakcija. Vendar je gibanje z vsakim dnem, tednom bolj tekoče, gladko, obsegi gibov se zmanjšajo in gibanje postaja vedno bolj selektivno. 

 Z razvojem se izboljšuje koordinacija gibanja, ki je posledično vedno boljša tudi zaradi vedno novih izkušenj gibanja. Da je gibanje lahko tekoče, nadzorovano in med seboj dobro povezano, je pomembna tudi usklajena mišična aktivnost. Če je mišična aktivnost primerno usklajena, lahko pričakujemo primerno stabilnost v trupu, kar pa omogoča tudi boljši nadzor gibanja okončin in glave.

Kaj zmore dojenček v tem obdobju?

V tem prvem obdobju dojenčkovega razvoja je tudi pomembno kako dojenček občuti svoje telo in gibanje svojega telesa. Potrebno je, da se vedno bolj zave delov svojega telesa, da dobi občutek za levo in desno stran telesa ter da začuti in ve kje je sredina in jo zna tudi zadržati.

V starosti treh, najkasneje štirih mesecev, mora dojenček že imeti zgrajeno sredino svojega telesa. Poravnan, sredinski položaj trupa in glave mora biti prisoten tako v hrbtnem kot trebušnem položaju. Poleg kvalitetnega položaja na hrbtu, je pomembno, da v tem obdobju osvoji tudi stabilen in kvaliteten trebušni položaj z ustrezno poravnavo glave in kvalitetno oporo na komolce. Šele ko ima dojenček dober kvaliteten občutek za sredinski položaj svojega telesa, kar pomeni tudi ustrezno, kvalitetno aktivnost v trupu, takrat potem sledijo tudi prenosi teže proti boku in potem posledično aktivno obračanje na trebušček ter kasneje iz trebuščka nazaj na hrbet.

Razvojno gibalna vadba za dojenčka, v obdobju od enega meseca starosti do obračanja dojenčka, kot je  prikazana v tem videu, vpliva na kvaliteto gibalnega razvoja od samega začetka do obračanja dojenčka. Hkrati pa vpliva tudi na samo kvaliteto usklajene mišične aktivnosti (mišičnega tonusa), koordinacijo gibanja, na stabilnost… 

Preko kvalitetnih čutno gibalnih izkušenj podpremo gibalni razvoj dojenčka in mu s tem damo kvalitetno popotnico za nadaljnji gibalni razvoj, ne samo v obdobju dojenčka, ampak za celo življenje.

Trenutno ste brez internetne povezave