Razvojno gibalna vadba

Razvojno gibalna vadba

Zakaj razvojno gibalna vadba za dojenčke, če pa razvoj pri dojenčkih, otrocih poteka sam od sebe?

Odgovor je preprost,

KER JE POMEMBNA KVALITETA.

Z razvojno gibalnimi vajami ne vplivamo na hitrost razvoja, niti ne vplivamo na to, da bi pospešili določene faze razvoja. Z razvojno gibalnimi vajami vplivamo na samo kvaliteto gibalnega razvoja, ob enem pa pustimo dojenčku, otroku prosto pot pri napredovanju skozi obdobje gibalnega razvoja.

Bolj kot kdaj, nam je pomembno kako bo določen, gib, gibalni vzorec naredil.

KER NAM JE POMEMBNA KVALITETA OTROKOVEGA GIBALNEGA RAZVOJA, MU PRI TEM LAHKO POMAGAMO.

Z razvojno gibalnimi vajami vplivamo na kvaliteto otrokovih vzorcev gibanja in drže. Preko razvojno gibalnih vaj vplivamo na otrokovo čutno gibalno izkušnjo, ki jo dobiva preko gibalnih vzorcev, ki so vpleteni v razvojno gibalne vaje. Prav tako preko razvojno gibalnih vaj, vplivamo na telesno shemo otroka.

Z določenimi razvojno gibalnimi vajami otrok začuti dele telesa, ki jih mogoče sam od sebe ne bi nikoli začutil, obremenil ali pa bi sam to naredil na manj kvaliteten način. S tem ko preko razvojno gibalnih vaj dodobra spozna svoje telo, tudi lažje obvladuje gibanje svojega telesa in v gibanje lažje vgradi tudi kvaliteto.

Kvaliteta gibanja in drže pa ni pomembna le v obdobju razvoja otroka, vendar je pomembna celo življenje. Velika večina napačnih, slabih vzorcev gibanja in drže izvira ravno iz obdobja dojenčka ( nekateri so tudi posledica kasnejših poškodb, bolezni, zunanjih vplivov, …). V tem najbolj zgodnjem obdobju nismo dobili pravilne čutno gibalne izkušnje, občutka za pravilne vzorce gibanja in drže in smo posledično zgradili nepopolno ali celo napačno telesno shemo, ki pa nam na daljše časovno obdobje lahko povzroča vedno več težav.

Razvojno gibalna vadba Baby Handling je razdeljena na različna obdobja v dojenčkovem gibalnem razvoju. Vaje so prilagojene vsakemu posamezniku, glede na njegovo starost in stopnjo gibalnega razvoja. 

Trenutno ste brez internetne povezave