Plavanje z dojenčkom

Plavanje z dojenčkom

Kdaj začeti s plavanjem na plavalnem tečaju? To je odločitev staršev, ki jo sprejmejo glede na to, kako se bo odzval njihov dojenček.

Na trgu obstaja veliko različnih plavalnih tečajev za dojenčke. Od takih, ki so namenjeni komaj nekaj mesecev starim dojenčkom, do takih, ki so namenjeni malo starejšim dojenčkom. Pri plavanju z dojenčkom gre v prvi vrsti za to, da se otrok navadi na vodo, na nekaj novega in vznemirljivega. Pri plavanju z dojenčki ne gre za to, da se bo naučil že samostojnega plavanja, ali da se bo naučil kakšne nove plavalne tehnike. Pri plavanju z dojenčki, je smisel v tem, da se znebijo strahu pred vodo. Tako jim vodno okolje postane domače, da jih ni strah, ko gredo v vodo. Navadijo se, da ni nič hudega, če se malo pošpricajo po obrazu. Nenazadnje gre za to, da se privadijo na to, da se potopijo čisto pod vodo. Skratka, da jim voda postane domače okolje.

Kdaj začeti?

Kdaj dojenčka vpisati v plavalni tečaj je individualna odločitev staršev. Nekateri so mnenja, da plavanje v bazenih za dojenčke, nekje do 10. meseca ni priporočljivo. Kajti naj bi zaradi občutljive dojenčkove kože obstajala večja možnost alergij na klor, ki ga dodajajo vodi v bazenu. Drugi se s tem ne strinjajo. Vendar se mi zdi, da je dojenčkova koža res še malo preobčutljiva za kopanje v klorirani vodi. Druga možnost pa je plavanje v morju ali jezeru, ki je do dojenčkove kože prizanesljivejše. Še enkrat poudarjam, da je beseda plavanje le beseda, saj gre v resnici bolj za igro in čofotanje v vodi.

Pripomočki za plavanje

Tudi kar se tiče pripomočkov za plavanje, je na trgu zelo pestra izbira. Od raznih obročev do rokavčkov, plavalnih desk in še bi lahko naštevali. S terapevtskega vidika gledano je za otroka najboljše plavanje brez kakršnihkoli pripomočkov. Tako je gibanje v vodi lahko čim bolj spontano in svobodno. V tem primeru je z otrokom v vodi eden od staršev, ki ga drži v naročju in mu nudi varnost. Pri takem načinu plavanja se gresta starš in dojenček v vodi razne igrice, da se otrok čim prej navadi na vodo. Ko bo malo starejši pa na samostojno plavanje.

S starševskega vidika je zagotovo za otroka tudi zabavno in prijetno, če doživi izkušnjo, ko se po vodi lahko giba samostojno, z rokavčki ali kakšnim drugim pripomočkom. Morda je najboljša srednja možnost. Otrok naj bo nekaj časa brez plavalnih pripomočkov. Na koncu naj plava in čofota še malo po svoje, tudi z rokavčki ali plavalnim obročem, če si to želi. Vendar to velja za malo starejše otroke. Za dojenčke je boljše, če so ves čas pri starših, brez plavalnih pripomočkov.

In še opozorilo …

V nobenem primeru pa dojenčka ali tudi že starejšega otroka v vodi ne smemo pustiti samega, brez nadzora staršev. Tudi, če ste se odločili za plavanje otroka s plavalnimi pripomočki, otroka nikoli ne pustimo samega v vodi. Varnost otrok je na prvem mestu.

Objavljeno na ringaraja.net.

Deli s prijatelji:

Trenutno ste brez internetne povezave