Gnezda za dojenčke

Da bo dojenček naspan in srečen

Okolje v katerega se rodi dojenček je popolno nasprotje od okolja v katerem se je nahajal pred rojstvom. Glasni zvoki, različne vonjave, ogromen odprt prostor, gravitacija, svetloba, … Veliko dojenčkov se v prvih mesecih življenja počuti izgubljeno. Težko se privadijo na novo okolje, so razdražljivi, veliko jokajo, slabo spijo, … Ne glede na to ali ima dojenček težave s privajanjem na novo okolje ali ne, je pomembno, da mu v teh najbolj nežnih prvih mesecih ponudimo varno in stabilno okolje, kjer se bo dobro počutil.

Kako lahko dojenčku zagotovimo varno in stabilno okolje?

Nikakor dojenčka ne izoliramo od vplivov zunanjega okolja, saj bi s tem samo podaljševali to obdobje privajanja na novo okolje. Varnost in stabilnost mu moramo zagotoviti v okolju, kjer so normalno prisotni zvoki, svetloba, gravitacija in še vsi drugi dejavniki, ki na nas vplivajo v okolju v katerem živimo. Novorojenčki, dojenčki se običajno v naročju pomirijo. Tam se dobro počutijo, saj smo jim s svojimi rokami, telesom, omejili prostor v katerem se nahajajo. S tem smo jim ponudili del občutka, ki jim je bil domač pred rojstvom. S tem, ko novorojenčku, malemu dojenčku omejimo prostor, mu pomagamo, da začuti meje svojega telesa. Tako si lažje zgradi stabilnost, ki jo potrebuje za umiritev, za kvaliteten gibalni razvoj in za razvijanje svojih čutov. Ker pa držanje v naročju slej ko prej postane naporno, poleg tega pa imamo tudi opravila, ki jih je potrebno opraviti, dojenčka ne moremo ves čas držati v naročju. Poleg tega potrebuje novorojenček, mali dojenček tudi izkušnjo svojega telesa na ravni podlagi. Tam si bo slej ko prej začel nabirati čutno gibalne izkušnje o svojem telesu.

Gnezdo za dojenčke

Da novorojenčkov ne odložimo takoj na tla na blazino in jih s tem izpostavimo ogromnemu odprtemu prostoru, kjer bi se počutil izgubljenega in ranljivega, je idealna rešitev gnezdo za dojenčke. Gnezdo novorojenčku omeji prostor okoli njega. Na ta način ponudimo varnost in zaščito, kadar ni v našem naročju. Gnezdo omogoča dojenčku možnost gibanja na ravni podlagi in vse možnosti za nabiranje čutno gibalnih izkušenj. Te mu bodo koristile pri nadaljnjem gibalnem razvoju.

V gnezdu se dojenček lažje umiri in zaspi. Čuti, da je prostor okoli njega omejen in mu nudi potrebno varnost, da lažje zaspi. Dojenčki v gnezdu običajno spijo tudi bolj kvalitetno in dlje, kot če jih že od začetka odlagamo v posteljico. Posteljica je zelo prostorna in nima varnega, omejenega zatočišča, kjer bi se mali dojenček počutil varnega. Po drugi strani pa je gnezdo za dojenčke tudi zelo praktično. Po potrebi lahko gnezdo za dojenčke prestavimo kamor želimo, na tla, na blazino, v posteljico, v globoko košaro od vozička, v prenosno posteljico… Dojenčku na ta način vedno nudimo varno, domače okolje v katerem se bo dobro počutil in dobro naspal. In če je srečen in naspan dojenček, potem so srečni in spočiti tudi starši.

Deli s prijatelji:

Trenutno ste brez internetne povezave